VS of PA worden


 

Wilt u opgeleid worden tot VS of PA? Dan hebt u een opleidingsplaats nodig voor minimaal 32 uur per week. Dit kan bijvoorbeeld een huisartsenpraktijk zijn, een gezondheidscentrum of een huisartsenpost. Een huisarts, VS of PA leiden u in de praktijk op. De theorie volgt u bij de hogeschool.

 

U kunt alleen VS worden als u een ervaren, BIG-geregistreerde verpleegkundige bent met een hbo verpleegkunde opleiding. Ervaren fysiotherapeuten, verloskundigen of andere hbo zorgprofessionals kunnen PA worden. Hbo verpleegkundigen hebben twee mogelijkheden: de VS óf PA opleiding.

 

Leren en werken
De hbo masters tot VS en PA zijn duale opleidingen. Dat wil zeggen dat u werkt en tegelijkertijd leert. De opleiding tot VS duurt twee jaar die van de PA 2,5 jaar. Meer weten? Op deze pagina staan de hogescholen waar u een master kunt volgen.

 

Pittige studie
Als VS of PA in opleiding werkt en leert u minimaal 32 uur per week. Hierin vallen uw contacturen voor het onderwijs en stages. De zelfstudie komt daar boven op. Houd dus rekening met volle werkweken. Bedenk goed of u deze studie kunt combineren met uw privésituatie.

 

Opleidingsplaats zoeken
U moet zelf een opleidingsplaats zoeken. Bel of schrijf naar huisartsen en huisartsenposten bij u in de buurt. In huisartsenpraktijken en op huisartsenposten komen steeds vaker vacatures voor een VS of PA in opleiding. En kijk op regionale vacaturesites of de websites van de beroepsverenigingen van de VS en PA.

 

In dienst
Tijdens uw opleiding bent u in dienst van de huisartsenpraktijk of huisartsenpost. U krijgt een salaris voor het aantal uren dat u daar werkt en leert. Uw salaris ligt niet vast in de cao. Dit spreekt u af met uw werkgever.

 

Salaris

In de huisartsenzorg bestaan twee cao's: Huisartsenzorg en Gezondheidscentra. De functie van de VS en PA is alleen voor de avond, nacht en weekenduren ingedeeld in de cao Huisartsenzorg: schaal 8 of 9. De cao gezondheidscentra kent de functie niet. Als u na uw opleiding in een huisartenpraktijk gaat werken dan maakt u met de huisarts afspraken over de hoogte uw salaris. 

 

VS of PA?
Weet u nog niet of u VS of PA wilt worden? Of weet u niet wat het verschil is tussen deze beroepen? Bekijk dan deze pagina

Onze tip: oriënteer u goed

 

  1. Bekijk de filmpjes van de VS en PA
  2. Bezoek open dagen van hogescholen
  3. Loop een dag mee met een VS of PA

Opleidingsplaats nodig?

 

  1. Bel of schrijf naar huisartsenpraktijken
  2. Informeer bij uw regionale huisartsenpost 
  3. Kijk voor vacatures bij V&VN VS of NAPA

Opleidingen tot VS en PA

Hebt u een vraag?