VS of PA worden


 

Wilt u opgeleid worden tot VS of PA? Dan hebt u een opleidingsplaats nodig voor minimaal 32 uur per week. Dit kan bijvoorbeeld een huisartsenpraktijk zijn, een gezondheidscentrum of een huisartsenpost. Een huisarts, VS of PA leiden u in de praktijk op. De theorie volgt u bij de hogeschool.

 

U kunt alleen VS worden als u een ervaren, BIG-geregistreerde verpleegkundige bent met een hbo verpleegkunde opleiding. Ervaren fysiotherapeuten, verloskundigen of andere hbo zorgprofessionals kunnen PA worden. Hbo verpleegkundigen hebben twee mogelijkheden: de VS óf PA opleiding.

 

Leren en werken
De hbo masters tot VS en PA zijn duale opleidingen. Dat wil zeggen dat u werkt en tegelijkertijd leert. De opleiding tot VS duurt twee jaar die van de PA 2,5 jaar. Meer weten? Op deze pagina staan de hogescholen waar u een master kunt volgen.

 

Pittige studie
Als VS of PA in opleiding werkt en leert u minimaal 32 uur per week. Hierin vallen uw contacturen voor het onderwijs en stages. De zelfstudie komt daar boven op. Houd dus rekening met volle werkweken. Bedenk goed of u deze studie kunt combineren met uw privésituatie.

 

Opleidingsplaats zoeken
U moet zelf een opleidingsplaats zoeken. Bel of schrijf naar huisartsen en huisartsenposten bij u in de buurt. In huisartsenpraktijken en op huisartsenposten komen steeds vaker vacatures voor een VS of PA in opleiding. Kijk hiervoor op regionale vacaturesites of de websites van de beroepsverenigingen van de VS (V&VN VS) en PA (NAPA).

 

In dienst
Tijdens uw opleiding bent u in dienst van de huisartsenpraktijk of huisartsenpost. U krijgt een salaris voor het aantal uren dat u daar werkt en leert. Uw salariëring ligt niet vast in de cao. Dit spreekt u af met uw werkgever.

 

VS of PA?
Weet u nog niet of u VS of PA wilt worden? Of weet u niet wat het verschil is tussen deze beroepen? Bekijk dan deze pagina