Uitgelicht: VS en PA


 

Zorgmasters

Een verpleegkundig specialist (VS) is een ervaren, BIG-geregistreerde verpleegkundige met een hbo verpleegkunde opleiding. Een physician assistant (PA) is een ervaren professional met een hbo diploma in de gezondheidszorg, zoals fysiotherapie, verlos- of verpleegkunde. Beiden hebben een hbo masteropleiding gevolgd; die van de VS duurt twee jaar en die van de PA tweeënhalf jaar. De VS en PA nemen taken over van de huisarts. Ze worden ook wel de zorgmasters genoemd.

 

Medische en verpleegkundige zorg door VS

De VS combineert routinematige medische zorg met (hoog complexe) verpleegkundige zorg. De opleiding kent twee sporen: verpleegkundige verdieping en medische verbreding. In de huisartsenpraktijk diagnosticeert en behandelt ze meestal een specifiek omschreven groep van klachten die vaak voorkomen. Denk aan klachten aan keel, neus, oor, bewegingsapparaat of huid. Waar nodig voegt de VS daar haar verpleegkundige expertise aan toe. Dit laatste blijkt vooral van meerwaarde in de zorg voor ouderen. Daar integreert ze medische en verpleegkundige zorg.

 

PA voornamelijk medische zorg

De PA neemt de routinematige medische taken van een huisarts over. Zij diagnosticeert en behandelt patiënten met bijna alle voorkomende huisartsgeneeskundige klachten. Vaak worden hier in de praktijk een aantal uitzonderingen op gemaakt bijvoorbeeld pijn op de borst.

 

Van jong tot oud

De VS en PA behandelen patiënten van alle leeftijden. Soms worden hier uitzonderingen in gemaakt bijvoorbeeld geen baby's onder de zes maanden. Iedere huisartsenpraktijk of -post bepaalt dat zelf.

 

Niet alleen patiënten behandelen
Net als een huisarts hebben een VS en PA ook andere werkzaamheden zoals:

  • overleg met een specialist of wijkverpleegkundige
  • beoordelen van labuitslagen
  • lezen van specialisten brieven
  • deelnemen aan teamoverleg
  • volgen van nascholing

Huisarts, VS en PA besteden ongeveer 20% van hun tijd aan dit soort taken.

 

Ook op de huisartsenpost

VS'en en PA's kunnen ook in de avond- en weekenduren werken. Sommige huisartsenposten hebben speciaal daarvoor VS'en en/of PA's in dienst. Zij behandelen klachten die daar veel voorkomen bijvoorbeeld: oorpijn, pijnlijke knie, verstuikte enkel of snijwonden.