Meer VS'en minder werkbelasting


Een team met twee verpleegkundig specialisten en twee huisartsen kan in het weekend overdag op de huisartsenpost alle zorgvragen van patiënten behandelen. De inzet van meer verpleegkundig specialisten in een team zorgt voor minder werkbelasting van huisartsen.

 

Download het rapport

 

Dat blijkt uit het onderzoeksrapport van Radboudumc IQ healthcare en Stichting Kwaliteit en Ontwikkeling Huisartsenzorg (KOH). Op de huisartsenpost in Eindhoven gingen de onderzoekers op zoek naar de meest optimale verhouding van huisartsen en verpleegkundig specialisten in een team.

 

Ze vergeleken teams waarin één of meer verpleegkundig specialisten werken met teams die alleen bestaan uit huisartsen. Een team met twee huisartsen en twee verpleegkundig specialisten blijkt goed haalbaar en biedt perspectieven voor minder werkdruk en dienstbelasting voor huisartsen met behoud van kwaliteit van zorg voor de patiënt.
In teams met meerdere verpleegkundig specialisten focussen huisartsen zich op zorgvragen die de verpleegkundig specialist niet behandelt. Daardoor verandert de caseload voor huisartsen. Zij zien dan bijvoorbeeld meer patiënten met buikklachten dan wanneer zij werken met alleen beroepsgenoten.
Daarnaast is er een lichte daling van het aantal consulten per uur als er verpleegkundig specialisten in een team werken.

 

De toename van het aantal zorgvragen op de huisartsenpost en het meer dringende karakter daarvan betekenen een grotere werkbelasting voor huisartsen. De inzet van meer verpleegkundig specialisten in een team kan een oplossing zijn om de werkdruk en dienstbelasting voor huisartsen te verlagen. In een eerdere studie suggereerden onderzoekers van Radboudumc/IQ healthcare dat deze professional ongeveer 75% van de zorgvragen op zaterdag en zondag overdag kan behandelen. De masteropgeleide verpleegkundig specialist kan de diagnostiek en behandeling van klachten die patiënten vaak presenteren van de huisarts overnemen.

 

Contact

  Voor het onderzoek 

  E-mail Miranda Laurant

  Senior onderzoeker 

  Radboudumc

  IQ healthcare

  

  Voor de implementatie

  E-mail Regi van der Burgt 

  Projectleider KOH