PA verlicht werkdruk


 

De physician assistant kan veel zorgvragen waarmee patiënten naar de huisartsenpost komen, overnemen van de huisarts. Deze zelfstandig werkende professional behandelt net als de huisarts vooral klachten aan het bewegingsapparaat, luchtwegen en huid. Patiënten waarderen de zorg van de physician assistant met een 8,4.

 

Download het rapport

 

Dat blijkt uit het onderzoeksrapport van Radboudumc IQ healthcare en Stichting Kwaliteit en Ontwikkeling Huisartsenzorg (KOH). Zij onderzochten de mogelijkheden van de physician assistant op de spoedpost in Emmen, onderdeel van de Centrale Huisartsendienst Drenthe (CHD). De top drie van aandoeningen is voor de physician assistant en huisarts gelijk. Beiden zien veel klachten die vallen in de categorieën bewegingsapparaat, huid en luchtwegen. Bovendien lijken physician assistant en huisarts zorgvragen op dezelfde manier te behandelen. Zo volgen beiden de NHG-Standaarden op en schrijven even vaak medicatie voor. Alleen verwijst de physician assistant minder patiënten door naar de spoedeisende hulp. Punt van aandacht is de consultduur van de physician assistant, die is gemiddeld vijf minuten langer. Een ruime meerderheid van de patiënten had vertrouwen in de deskundigheid van de physician assistant en voelde zich goed geholpen.

 

In Emmen startte de CHD om twee redenen met het opleiden en inzetten van physician assistants. Ten eerste wilde de organisatie de werkdruk voor huisartsen op de post verminderen en ten tweede moest er een oplossing komen voor het tekort aan waarnemend huisartsen en praktijkopvolgers. De physician assistant werkt net als een huisarts in een dagpraktijk en op de huisartsenpost.

Contact

  Voor het onderzoek 

  E-mail Miranda Laurant

  Senior onderzoeker 

  Radboudumc

  IQ healthcare

  

  Voor de implementatie

  E-mail Regi van der Burgt 

  Projectleider KOH

De snelle lezer

 

Wij hebben de belangrijkste conclusies uit het rapport voor u op een rijtje gezet.