Congres VS PA Huisartsenzorg

09.15 - 18.00 uur (Ontvangst vanaf 08.45 uur )
Cursus- en vergadercentrum Domstad , Koningsbergerstraat 9, 3531 AJ, Utrecht

08.45 – 09.15 uur | Ontvangst en registratie

09.15 – 09.30 uur | Opening en inleiding

Emmy Derckx, voorzitter Raad van Bestuur Stichting KOH – Landelijk Kenniscentrum Taakherschikking Eerste Lijn

09.30 – 10.15 uur | Plenair

Oordeel zonder vooroordeel
We herkennen allemaal het gevoel dat je iets hebt uitgelegd aan een patiënt, maar dat je uitleg toch anders is gehoord. Waar ben je de aandacht kwijtgeraakt? Een indringend verhaal over hoe belangrijk het is om te blijven afstemmen met diegene die voor je zit. En hoe doe je dat dan?

Manu Keirse, hoogleraar Faculteit Geneeskunde, KU Leuven (B.)

10.15 – 10.45 uur | Koffie en thee

10.45 – 13.15 uur | Workshops eerste ronde  (kies 2 uit 1 tot en met 4)

1. Rond de mond

Klachten en afwijkingen van mond, tong en lippen komen vaak voor en kunnen veel ongemak opleveren. Welke diagnose hoort bij welke mondkwaal, wat is het beloop en hoe ziet je beleid eruit?

Joan Boeke, huisarts

2. Kortademigheid: cardiaal of pulmonaal

Wat doe je, wat vraag je en welk lichamelijk onderzoek voer je uit als een patiënt met benauwdheidklachten op je spreekuur komt. Zoek je het pulmonaal of cardiaal en wat is de waarde van aanvullend onderzoek. Een grijs gebied dat we in deze workshop gaan verkennen.

Alfred P.E. Sachs MD PhD, associate professor Julius Center for Health Sciences and Primary Care, Utrecht

3. Geen grip op de klacht

Lichamelijk onbegrepen klachten zijn voor menig VS en PA lastig. Herken je dit? Wat doet dat met je? Kun je deze categorie patiënten ook als uitdaging zien? Laat je verrassen door bewustwording, theoretische onderbouwing en handvatten.

Jan Ackermans, huisarts

4. Over de knie! (deze workshop wordt ook in de middag aangeboden)

Je ziet regelmatig patiënten met acute of vage klachten van pijn rondom het kniegewricht. De lachman en de schuiflade: hoe ging die ook alweer? In deze praktische workshop wordt in kleine groepjes het knieonderzoek herhaald en geoefend, krijg je tips en is er ruimte om vragen te stellen. Wat zie je, wat voel je en wat doe je?

Ineke Hussaarts, kaderhuisarts bewegingsapparaat

13.15 – 14.00 uur | Lunch

14.00 – 16.30 uur Workshops tweede ronde  (kies 2 uit 5 tot en met 8)

5. Hoe oogt het oog?

Rode ogen, tranende ogen, hangende oogleden, bulten in oogleden, jeukende ogen, pijnlijke ogen en ogen die niet meer goed kunnen kijken. Welke diagnoses en behandelingen stel je en wat stuur je door?

Yvonne van Leeuwen, hoofddocent vakgroep huisartsgeneeskunde Maastricht University

6. Farmacotherapie: tips bij voorschrijven

Wanneer kies je voor welke medicatie bij patiënten met comorbiditeit. Wat zijn veel voorkomende fouten bij het voorschrijven. Welke tips behoeden je voor een telefoontje van de apotheek en onnodig terugkerende patiënten?

Willem van de Spijker, apotheker en docent Universiteit Utrecht

7. Op je zenuwen

Stramme benen, dove handen, tintelingen: iets neurologisch? Wat vraag je, wat doe je en waarom en wat is je advies voor het vervolg? In deze workshop oefenen we  het neurologisch lichamelijk onderzoek.

Hanneke Jeronimus, docent MANP Fontys

8. Over de knie! (deze workshop is ook in de ochtend aangeboden)

Ineke Hussaarts, kaderhuisarts bewegingsapparaat

16.30 – 17.00 uur | Koffie en thee

17.00 – 17.40 uur | Plenair

Hoe zit het juridisch?

Huisartsen zeggen vaak dat ze eindverantwoordelijk zijn voor de patiëntenzorg. Ook als de VS of PA de patiënt behandeld heeft. Hoe is de verdeling van de verantwoordelijken tussen huisarts en VS/PA juridisch geregeld. Aan de hand van voorbeelden uit de dagelijkse praktijk gaan we in op de fabels en feiten.

Arie de Jong, huisarts en jurist

17.40 – 18.00 uur | Plenaire afsluiting

18.00 – 18.30 uur | Borrel en napraten

Deze bijeenkomst wordt mede mogelijk gemaakt door Astellas Pharma, Astra Zeneca, Meda Pharma, Pfizer en