Polyfarmacie - Verdieping in 1 dag


Datum:
n.o.t.k.
Tijdstip:
9.30 - 16.30 uur (ontvangst vanaf 9.15 uur)
Locatie:
Gebouw Strijp-Z, Tilburgseweg-West, 5652 NP, Eindhoven
Accreditatie:
6 punten (VSR, NAPA, KNMG)
Prijs:
€ 325,00

U krijgt met deze nascholing handvatten om op een gestructureerde manier naar medicatie van uw patiënten te kijken. Verantwoord minderen en stoppen van medicatie is een van de aandachtspunten van deze nascholing.

 

U hebt vooral contact met patiënten met overeenkomstige aandoeningen. Je patiënten kunnen echter ook nog andere aandoeningen hebben, waarvoor zij ook geneesmiddelen gebruiken. Hierdoor kan er sprake zijn van polyfarmacie. Ongetwijfeld stellen patiënten je hier ook de nodige vragen over: "Zijn al die medicijn nu nodig?" "Kan er niet iets af?" Voor je beroepsuitoefening is het goed dat je in kunt gaan op dergelijke vragen, ook als het gaat om medicijnen die niet direct onder je eigen specialisme vallen. In deze nascholing bespreken we wat polyfarmacie is en welke problemen dit met zich mee kan brengen. Waarom is het belangrijk om medicatiegebruik van patiënten kritisch te bekijken? We gaan dieper in op de invloed van het ouder worden op de farmacokinetiek. Aan de hand van de Systematic Tool Reduce Inapporpriate Prescribing-methode (STRIP-methode) krijg je handvatten om ook in de praktijk de medicatie van je patiënten kritisch te kunnen analyseren. Tenslotte geven we je tijdens deze dag handvatten om zo nodig de medicatie verantwoord te minderen en te stoppen bij je patiënten.

 

Voorafgaand aan de cursus volgt u de e-learningcursus 'Hoe haal ik meer uit het Farmacotherapeutisch Kompas?'

 

Na afloop van de nascholing:

  • Hebt u nieuwe inzichten in welke problemen polyfarmacie kan geven;
  • Weet u wat de invloed van het ouder worden is op farmacokinetiek;
  • Kunt u met de STRIP methode uw eigen voorschrijfbeleid krtisch afwegen;
  • Weet u bij welke patiënten een medicatiebeoordeling zinvol kan zijn; 
  • Kunt u op een verantwoorde manier medicatie bij een patiënt minderen of stoppen.

 

Bijzonderheden

Ter voorbereiding op de nascholing vragen we u de gratis e-learning Hoe haal ik meer uit het Farmacotherapeutisch Kompas te volgen.
Daarnaast kunt u vrijblijvend de e-learnings Medicamenteuze behandeling van hypercholesterolemie en Medicamenteuze behandeling van COPD volgen. De inhoud van deze e-learnings is gratis (de kosten voor de toets zijn € 9,95).

 

Corona maatregelen
Deze nascholing is fysiek op onze locatie Strijp-Z. Wij volgen de actuele richtlijnen van het RIVM en vragen u om tijdens de bijeenkomst de huisregels in acht te nemen. Wij zorgen dat leren leuk blijft. Ook nu!

 

Docent: Marjolein Roper, apotheker

 

Deze nascholing organiseert KOH in samenwerking met het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).