Sandwichdagen infectieziekten


Datum:
n.o.t.k.
Tijdstip:
09.00-16.35 uur (ontvangst vanaf 08:30 uur)
Locatie:
Seats2Meet (Strijp-S), Torenallee 24, Eindhoven
Accreditatie:
6 punten (VSR en NAPA)
Prijs:
€ 265,00 | VS geen abonnementhouder | PA
€ 235,00 | Abonnementhouder VS

08.30 – 09.00 uur | Ontvangst en registratie
09.00 – 09.15 uur | Welkom en inleiding
09.15 – 10.15 uur | Plenaire opening – Allemaal beestjes

Hoesten, benauwdheid, diarree, vlekjes op de huid en koorts, Veel voorkomende klachten worden soms veroorzaakt door beestjes in de omgeving van de patiënt. Als uw patiënt reist, tuiniert of een huisdier heeft kan dat de klachten in een ander daglicht plaatsen. Welk zoönose hoort bij welke klacht? En wat is het effect van deze zoönosen op patiënten met chronische ziekten?
Alfons Olde Loohuis (huisarts n.p. en Q-koorst deskundige)

 

10.15 – 11.20 uur | Workshops ochtend ronde 1
1. Ziek terug uit de tropen... en dan?
Een reiziger met koorts of diarree? Herkent u de ziekteverschijnselen? Welke nieuwe importziekten zijn er? Wat doet u zelf, wanneer kiest u voor een afwachtend beleid en wat stuurt u door?
Ad van Esch (reizigersgeneeskundige, docent Health Education en huisartsenopleiding Radboudumc)

 

2. Vaccinatienieuws/dilemma's bij het vaccineren
De laatste jaren is de vaccinatiegraad in Nederland zo laag geworden, dat voorheen verdwenen ziektebeelden de kop weer kunnen opsteken. Hoe herken je die ook alweer, en wat zijn de complicaties waar je voor moet uitkijken? Wat zijn de criteria om te vaccineren? Hoe steekhoudend zijn de argumenten, zowel voor als tegen vaccinatie, die je hoort in het maatschappelijk debat? Hoe gaat u het gesprek aan met ouders? Wat is de stand van zaken in vaccinatieland?
Corien Heemstra (huisarts) en Marie-José Theunissen (arts jeugdgezondheid)

 

3. Infecties van de huid
Bacteriën, virussen, schimmels, gisten, parasieten: ze kunnen allemaal bijdragen aan infecties van de huid. Herken en behandel huidinfecties tijdig met het juiste beleid.
Odette Herijgers (huisarts) en Mandy Prins (dermatoloog MMC)

 

4. Antibioticaresistentie
Eén van de beste uitvindingen ooit lijkt zijn super powers in te moeten leveren. Hoe staat het met antibioticaresistentie en komen er nog nieuwe antibioticasoorten aan? Wat is de rol van de gezondheidszorg bij het ontstaan van antibioticaresistentie?
Frederieke de Bever (huisarts), Niek Arents (arts-microbioloog PAMM) en Kees Verduin (arts-microbioloog PAMM)

 

11.20 – 11.50 uur | Koffiepauze
11.50 – 12.55 uur | Workshops ochtend ronde 2
12.55 – 13.55 uur | Lunchpauze

 

13.55 – 15.00 uur | Workshops middag ronde 3

5. Ons afweersysteem

Wat betekent ons immuunsysteem voor het ontstaan van infecties? Het immuunsysteem kan van buitenaf beïnvloedt worden door bijvoorbeeld medicatie (bv bij de behandeling van rheumatoide artritis of kanker), maar ook interne factoren spelen een rol (auto-immuun). Hoe testen we dit systeem dat voor ons werkt bij gezondheid of juist tegen kan werken bij ziekte?
Wim Heres (huisarts) en Heidi Ammerlaan (infectioloog Catharina ziekenhuis)

 

6. Veeteelt als kraamkamer van ziektekiemen voor de mens
Volksgezondheid en veehouderij hand in hand. De huisarts en dierenarts behandelen met regelmaat dezelfde ziekteverwekkers. En behandeling van de patiënt vraagt soms ook een behandeling van huisgenoten, inclusief die op vier poten. Wat kunnen de huisartsen en dierenartsen van elkaar leren om de infectieziekten van mens en dier beter te bestrijden? En welke rol heeft de ziekenhuishygiënist in deze driehoeksverhouding?
Joke van de Giessen (Veterinaire Microbioloog RIVM-Wageningen Bioveterinary Research) en Samenwerking Medici en Dierenartsen

 

7. Bekend maakt bemind
Infectievraagstukken die de bevolking bezig houden: waarbij kan de GGD de huisarts van dienst zijn en wat wil de GGD graag van de huisarts weten? Hoe gaat u om met het melden van aangifteplichtige ziekten? Weet u welke hier onder vallen en wat de criteria zijn? Actuele en praktijkgerichte bevolkingsvraagstukken passeren de revue.

Elsje van Beek (huisarts) en Ronald ter Schegget (arts infectieziektebestrijding / M&G)

 

15.00 – 15.30 uur | Koffiepauze
15.30 – 16.35 uur | Workshops middag ronde 4
16.35 uur | Gelegenheid tot napraten

 

Deze dag wordt mede mogelijk gemaakt door:

Boehringer Ingelheim