VS & PA Congres


Datum:
n.o.t.k.
Tijdstip:
09.15-17.30 uur (Ontvangst vanaf 08.45)
Locatie:
Social Impact Factory, Vredenburg 40, Utrecht (tegenover Centraal Station Utrecht)
Accreditatie:
6 punten (wordt aangevraagd bij de RSV en de NAPA)
Prijs:
€ 210,00 | vroegboektarief tot 5 december 2018 (daarna €225,00)
Aantal deelnemers:
Maximaal 120 personen

Programma


08.45 – 09.15 uur | Ontvangst en registratie
09.15 – 09.25 uur | Inleiding
09.25 – 10.05 uur | Plenair

'Ervaar' Ouderenmishandeling
Ieder jaar worden 200.000 ouderen mishandeld. Dit kan lichamelijke en psychische mishandeling zijn en ook verwaarlozing en financiële uitbuiting. Hoe herkent u dit? Wanneer moet u hier iets mee? Een nieuw afwegingskader biedt u vijf afwegingsvragen om te beoordelen wat een acute en structureel onveilige situatie is.


10.10 – 11.20 uur | Parallelsessies 1e ronde ochtend (kies 2 uit 4)


1. Spoedklachten
Weet u hoe u letsels van vingers onderzoekt? Waar bent u op bedacht bij een verwonding op de kin na een val? Hoe behandelt u een nagelluxatie? Wanneer is er sprake van een sepsis? De risico-inschatting van de ernst, oorzaak en behandeling van veel voorkomende spoedklachten vraagt om een systematische aanpak.

2. Chronische pijn
Verklaard of onvoldoende verklaard? Dat is de vraag. De effectiviteit en acceptatie van therapeutische interventies hangt in hoge mate af van patiënt-specifieke factoren. We staan stil bij nieuwe theoretische inzichten van pijn en de implicaties hiervan voor de patiënt met de bijbehorende therapeutische consequenties.


3. Zachte heelmeesters

Schuim-, antibacterieel-, honing-, alginaat-, hydrofiber of superabsorberend verband? Zinkzalf, hydrogel, zilvernitraat of betadine? Volgt u het nog? We zetten u weer op het juiste spoor. In deze lezing hoort u wat op welke wond moet en waarom. Maar u hoort ook wat u vooral niet moet doen.


4. Test bewust

De vermoeide patiënt neemt ons mee in de jungle van de zin en onzin van laboratoriumdiagnostiek. Wanneer en waarom vraagt u lab aan? Hoe betrouwbaar is de uitslag en wat heeft de patiënt hier aan? De kunst is, om niet te veel maar ook niet te weinig aan te vragen.

11.20 – 11.50 uur | Pauze
11.50 – 13.00 uur | Parallelsessies 2e ronde ochtend
13.00 – 13.45 uur | Lunch
13.50 – 15.00 uur | Parallelsessies 1e ronde middag (kies 2 uit 4)


5. Van klacht tot geschil
Een patiënt is ontevreden over u en dient een klacht in. Wat nu? Hoe gaat u hiermee om? Hoe ziet de procedure eruit als er een klacht is ingediend? Wanneer wordt een klacht een geschil? Van wie mag u hulp verwachten? We doorlopen de procedure en de impact via praktijkvoorbeelden.


6. "Dat medicijn mag ik niet hebben"
Veel mensen denken allergisch te zijn voor geneesmiddelen, maar slechts bij een minderheid is dat het geval. Waar komt deze verwarring vandaan? Zetten bijwerkingen u ook soms op het verkeerde spoor? Ken het verschil tussen een allergie en overgevoeligheid. Welke beschikbare diagnostische testen zijn er en wanneer zet je welk onderzoek in?


7. A-Been-C
Etalagebenen, liesbreuk, nachtelijke krampen, oedeem, vaatafsluiting en andere lastige beenproblemen. Herkennen en weten wat je ermee kan. Aan de slag met beenklachten.


8. Zoönosen in de praktijk
Hoesten, benauwdheid, diarree, vlekjes op de huid en koorts, Veel voorkomende klachten worden soms veroorzaakt door beestjes in de omgeving van de patiënt. Als uw patiënt reist, tuiniert of een huisdier heeft kan dat de klachten in een ander daglicht plaatsen. Welk zoönose hoort bij welke klacht?


15.00 – 15.25 uur | Pauze
15.30 – 16.40 uur | Parallelsessies 2e ronde middag
16.40 – 17.15 uur | Borrel