Jaarcongres VS en PA in de huisartsenpraktijk


Datum:
n.o.t.k.
Tijdstip:
09.15 - 18.30 (Ontvangst vanaf 08.45 uur)
Locatie:
Cursus- en vergadercentrum Domstad , Koningsbergerstraat 9, 3531 AJ, Utrecht
Accreditatie:
Accreditatie wordt aangevraagd bij de RSV en de NAPA (7 punten)
Prijs:
€ 245,00

PROGRAMMA
08.45 - 09.15 uur | Ontvangst en registratie
09.15 - 09.30 uur | Opening en inleiding

 

09.30 - 10.15 uur | Plenaire lezing: 'Klinisch redeneren, de corebusiness van de verpleegkundig specialist en de physician assistant'

Henk Schmidt, universiteitshoogleraar psychologie Erasmus Universiteit

 

10.15 - 10.40 uur | Koffie en thee 

 

OCHTENDWORKSHOPS (keuze 2 uit 5)

10.40 - 11.55 uur | Workshopronde 1

 

1. Anticonceptie: advies op maat!
Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen en inzichten bij anticonceptiegebruik. Hoe zit het met de samenstelling, indicaties, contra-indicaties en bijwerkingen van het middel? Wat weet je, wat vraag je (vraag je ook naar seksueel gedrag) en wat is jouw advies?

Simone Breed, huisarts en kaderhuisarts uro-gynaecologie

 

2. Pathologie van oorschelp tot slakkenhuis
Acute oorpijnen en looporen bij ziektebeelden als otitis media acuta, otitis externa en otitis media met effusie. Klachten en trommelvliesbeelden die je dagelijks op je spreekuur ziet. Welke diagnoses en behandelingen stel je voor en wat stuur je door?

Hubert Faber, KNO-arts Ziekenhuis Gelderse Vallei


3. OSAS... de volgende loot aan de CVR-stam?
Overweeg je wel eens de mogelijkheid van het obstructieveslaapapneusynsdroom (OSAS)? Welke (cardiovasculaire) gezondheidsrisico's hangen samen met onbehandeld OSAS? Welke klachten horen daarbij en hoe ziet je beleid eruit?

Annelies Lucas | Hans in het Veen, longarts Sint Fransciscus Gasthuis Rotterdam


4. Familiezorg
Wat betekent het geven en ontvangen van langdurige en intensieve zorg? Welke invloed heeft het op jonge familieleden, op rolomkering en rouwverwerking? Je kunt een belangrijke rol spelen in het onderkennen, bespreekbaar maken en zo voorkomen van problemen als familierelaties onder druk komen te staan.

Bibian Hopmans, familiecoach - counselor & senior trainer

 

5. Nek- en schouderklachten
Halen we hiervoor onze schouders op óf dragen we deze klachten juist als een loden last op onze schouders mee? Draait alles om de cuff, óf is er meer tussen schouder en nek dan ogenschijnlijk lijkt? In deze praktische workshop wordt in kleine groepjes het nek- en schouderonderzoek herhaald en geoefend en krijg je tips. Wat zie je, wat voel je, wat doe je?

Leo Savelkouls, huisarts en arts (ortho) manuele geneeskunde

 

12.00 - 13.15 uur | Workshopronde 2 

13.15 - 14.00 uur | Lunch

 

MIDDAGWORKSHOPS (keuze 2 uit 4)

14.00 - 15.15 uur | Workshopronde 3

 

6. Hielspoor, tennisarm, slijmbeursontsteking
Wie krijgt een spuit, wie pillen en wie sturen we door naar de fysio? Wordt het kneden, rek- en strekoefeningen of hippe laser- en shockwave-therapie? Wat is wel en niet zinvol in de behandeling en diagnostiek bij chronische overbelastingsklachten.

Ineke Hussaarts, huisarts en kaderhuisarts bewegingsapparaat

 

7. Longgeluiden: weet wat je hoort
Wat hoor je, wat vraag je en welke diagnose hoort bij welk longgeluid? Herken je de longgeluiden die horen bij rhonchi, crepitaties, pleurawrijven en squeaks? Middels een electronisch, interactief programma en onder begeleiding van een longarts wordt de betekenis van longgeluiden besproken.

René Schweizer, longarts UMCU

 

8. Jeukt het al?
Wat, wanneer en waarom zet je diagnostiek in bij het vermoeden van een allergie bij kinderen? Hoe behandel je allergieklachten? Wat zijn nieuwe ontwikkelingen in de allergologie? Vul je kennis aan en krijg tips van allergiedeskundigen.

Irene Herpertz, diëtist aandachtsgebied voedselallergie en kinderen en Gerbrich van der Meulen, kinderarts-allergoloog Martini Allergie Centrum Kinderen Groningen

 

9. Nek- en schouderklachten
Je ziet regelmatig patiënten met acute of vage nek- en/of schouderklachten. Draait alles om de cuff, óf is er meer tussen schouder en nek dan ogenschijnlijk lijkt? In deze praktische workshop wordt in kleine groepjes het nek- en schouderonderzoek herhaald en geoefend en krijg je tips. Wat zie je, wat voel je, wat doe je?

Leo Savelkouls, huisarts en arts (ortho) manuele geneeskunde

 

15.15 - 15.45 uur | Koffie en thee 

15.45 - 17.00 uur | Workshopronde 4

 

17.00 - 17.45 uur | Plenair: De Huid-X-Factor 

Witte en grijze raven en nog meer bijzondere vogels uit de dermatologie passeren de revue. Heb jij de echte HUID-X-factor? Een leuke en leerzame afsluiting van het VS en PA congres. Mis het niet: de enige, echte en eenmalige 'IK HOU VAN HUIDSHOW!

Odette Herijgers, huisarts | Isabelle Pullens, docent en actrice Theatergroep Strapatsen | Gertruud Krekels, dermatoloog Mohsakliniek

 

17.45 - 18.00 uur | Plenaire afsluiting
18.00 - 18.30 uur | Borrel en napraten

 

 

Dit congres wordt mede mogelijk gemaakt door:

Pohl-Boskamp, Bayer Healthcare en Astra Zeneca