POH-GGZ Congres


Datum:
n.o.t.k.
Tijdstip:
09.15 - 16.45 (ontvangst vanaf 08.45 uur)
Locatie:
Seats2meet (Strijp-S), Torenallee 24, 5617 BD, Eindhoven
Accreditatie:
Accreditatie is aangevraagd
Prijs:
€ 170,00

PROGRAMMA

 

08.45 – 09.15 uur | Ontvangst

 

09.15 – 09.30 uur | Opening

 

09.30 – 10.15 uur | Plenaire sessie

 

Oordeel zonder vooroordeel

We herkennen allemaal het gevoel dat je iets hebt uitgelegd aan een patiënt, maar dat je uitleg toch anders is gehoord. Waar ben je de aandacht kwijtgeraakt? Een indringend verhaal over hoe belangrijk het is om te blijven afstemmen met diegene die voor je zit. En hoe doe je dat dan?

Manu Keirse, hoogleraar Faculteit Geneeskunde, KU Leuven

 

10.15 – 10.45 uur | Koffiepauze

 

10.45 – 11.45 uur | Sessie ronde 1

 

11.45 – 12.45 uur | Sessie ronde 2

 

Sessie 1 uur (twee rondes waarbij deelnemers rouleren en beide onderwerpen volgen)

 

Doet ie het of doet ie het niet?

Suïcide: je herinnert je vast een casus waarin een patiënt suïcide gepleegd heeft of dat je angst had dat dit zou gebeuren. Dat is iets wat je niet mee wilt maken, maar niet altijd te voorkomen is. Wat zijn risicogroepen en signalen? Welke vragen stel je om gericht tot de  belangrijke informatie te komen? Wat is goed psychiatrisch onderzoek dat je zelf kunt inzetten? Dit alles zal besproken worden aan de hand van casuïstiek en de nieuwste richtlijnen over suïcide.

Anouk de Ridder-van de Pol, huisarts

Joyce Lasance GGZE en Piet Maas, GGZE

 

Het moet niet gekker worden

(Chronische) psychiatrie zien we door de actuele ontwikkelingen steeds meer in de huisartsenpraktijk. Veelal met inzet van medicatie. Als POH-GGZ signaleer je symptomen van de werking en bijwerkingen van medicatie, waarop de huisarts ondermeer kan bepalen of medicatiewijziging nodig is. In deze masterclass frissen we je kennis op over de bipolaire stoornis, chronische psychose en depressie en de daarbij behorende medicatie. Ook gaan we in op het belang van de heteroanamnese, hoe verergering van klachten voorkomen en op tijd doorverwijzen naar de specialistische GGZ.

Jos van der Sande, huisarts  

Lisette Rops en Tine Hendrix, GGZE

 

12.45 – 13.30 uur | Lunchpauze

 

13.30 – 14.30 uur | Workshopronde 1

 

14.30 – 15.30 uur | Workshopronde 2

 

Workshops: 1 uur (twee rondes waarbij een keuze voor de deelnemers van twee uit drie)

 

1.    De bekende druppel...

Patiënten met overspannen klachten en burnout worden op de huisartsenpraktijk steeds vaker gezien. Doorverwijzen naar een psycholoog is lastiger geworden sinds de invoering van de Basis GGZ. Het tijdig en juist onderkennen van symptomen is van groot belang om erger te voorkomen. Hoe staat het met je kennis en inzicht bij deze problematiek? Kun je de ernst goed inschatten? Wat kun je inzetten, ook preventief, om verergering van de klachten voor te blijven?

Mieke Emmen, Psychologenpraktijk OOG

 

2.    Slikken, spuiten, snuiven

Teveel alcohol, drugs of medicatie. Het komt vaker voor dan dat je denkt. Ook bij degenen van wie je het niet zou verwachten. Er zijn vele vormen van middelenmisbruik met verschillende effecten op het lichaam. Hoe verloopt het verslavingsproces in het brein? Wat zijn de lichamelijke werkingen en bijwerkingen? Hoe snel is het middel verslavend? Wat zijn de kosten van de verschillende middelen? Een praktische workshop op tempo met veel zinvolle "weetjes" voor de dagelijkse praktijk.

Odette Hereijgers, huisarts en Charles Dorpmans, consulent Novadic-Kentron

 

3.    Moeilijke mensen bestaan niet. Lastige interacties wel.

Moeilijke en lastige patiënt? In ieder geval willen ze iets van je wat je op dat moment niet altijd kunt bieden. Welke typen en soorten moeilijke mensen zijn er? Soms is er sprake van persoonlijkheidsproblematiek met hechtingstrauma. Hoe signaleer je dit snel en kun je het probleem faseren zonder de patiënt tekort te doen?  Wat is het effect van je eigen gedrag op dat van de patiënt? Een boeiende en interactieve workshop!

Marcel Hoogerheide, behandelaar, verslavings- en eerstelijnsconsulent, docent

 

15.30 - 16.00 uur | Koffiepauze

 

16.00 – 16.45 uur | Plenaire sessie

 

Cultuur of religie?

Voor migranten kan het lastig zijn om hun klachten, vragen of gevoelens goed te verwoorden. De taalbarrière, maar ook verschillen in cultuur en religie, spelen daarbij een rol. Psychische klachten worden niet altijd duidelijk verwoord of vertaald naar lichamelijke klachten. Gewoonten en rituelen die in het land van herkomst heel gebruikelijk zijn worden door ons niet altijd herkend, begrepen of soms afgeraden. Toch zijn er veel overeenkomsten te vinden in de verschillende culturen en religies. Juist deze overeenkomsten helpen je om de patiënt met psychische klachten goed te begeleiden.

Stichting Voorlichters Gezondheid

                       

16.45 - 17.15 | Gelegenheid tot napraten

 

 

Deze bijeenkomst wordt mede mogelijk gemaakt door Lilly, Lundbeck B.V., Pearson Assessment and

Information BV, Stichting De Ster en Stichting Human Concern