Diabetes in verschillende culturen

18:00-22.00 (ontvangst vanaf 17:30 uur, voor een maaltijd wordt gezorgd)
Fatih Moskee , Willemstraat 67, 5611 HC , Eindhoven
POH NVvPO: 7 punten, HA: 5 punten
€ 109,00 | HA
€ 89,00 | POH

Diabetes in verschillende culturen

Voor huisarts en praktijkondersteuner

Als allochtone diabetespatiënten de huisarts, de praktijkondersteuner of de diabetesverpleegkundige bezoeken, blijkt dat zij de leefregels met regelmaat niet begrijpen of opvolgen. De patiënt weet vaak niet dat diabetes een chronische ziekte is die structureel medicijngebruik vereist en waarbij een aangepaste leefstijl hoort. De zorgverlener is meestal onvoldoende op de hoogte van de karakteristieken en gebruiken in relatie tot diabetes van de Turkse, Marokkaanse en Surinaams/Hindoestaanse doelgroep.

Welke betekenis heeft 'ziek zijn' in verschillende culturen? Wat zijn de risicovolle gewoonten? Met welke voedingsgewoontes moeten we rekening houden om iemand zo therapiegetrouw mogelijk te laten zijn? Welke hulpmiddelen passen bij de doelgroep? Wat is het belangrijkste advies bij diabetes tijdens de ramadan en hoe kun je de patiënt hierin goed en tijdig begeleiden?

'De situaties die jullie schetsten waren zo herkenbaar. Wat een handvatten en eyeopeners hebben jullie ons gegeven!'

Inzicht krijgen in de verschillen tussen cultuur en religie is van groot belang voor de behandeling van en voorlichting over diabetes. We heten u van harte welkom op deze boeiende, interactieve en zeer leerzame training!

'Deze training zorgt voor meer wederzijds begrip. We hebben veel geleerd en inzicht gekregen.'

'Jullie deskundigheid, humor en zelfspot waren werkelijk geweldig. En de maaltijd was fantastisch: bijzonder (en) smaakvol!'

Deze training wordt gegeven door de trainers van Stichting Voorlichters Gezondheid in samenwerking met de heer L. Lieverse, internist Maxima Medisch Centrum.

De trainers van de Stichting Voorlichters Gezondheid hebben dezelfde culturele achtergrond als de hoogrisicogroepen.

De organisatie van deze nascholing is mede tot stand gekomen met Novartis.