POH-S Congres 2017


Datum:
n.o.t.k.
Tijdstip:
9.00-17.00 (ontvangst en registratie vanaf 8.30 uur)
Locatie:
Seats2meet (Strijp-S), Torenallee 24, Eindhoven
Accreditatie:
6 punten - wordt aangevraagd bij NVvPO en V&VN
Prijs:
€ 165,00

Plenaire start 

Psychologische aspecten van diabetes mellitus

De impact van de ziekte DM op het psychologisch en sociaal functioneren van de patiënt en omgeving wordt door prof. Dr. Frank J. Snoek op boeiende wijze weergegeven. Om nog beter te kunnen inspelen op het zelfmanagement van de patiënt.

Professor dr. Frank J. Snoek, hoogleraar Medische Psychologie AMC, in het bijzonder de psychosociale diabetologie.

 

Ochtendworkshops (keuze 2 uit 4)
1. Word een OEN in de ogen van de patiënt

Goed registreren is een belangrijke stap bij het in beeld brengen van de klachten van patiënten met een chronische ziekte. Maar is de patiënt nog wel in beeld? Tijdens deze sessie kijken we wat persoonsgericht werken betekent. Stel je open (O), empathisch (E) en nieuwsgierig (N) op (OEN-ig) en voer met een eenvoudig model een persoonsgericht en efficiënt consult.

Thea Toemen, huisarts

Petra Wopereis, psycholoog

 

2. Creatief met dementie

Leer luisteren naar de eigen creatieve oplossingen die patiënten met de diagnose dementie samen met de mantelzorger hebben bedacht. Een openhartige inspiratiesessie met tips en suggesties voor de omgang met dementerende patiënten: verfrissend voor de hulpverlener!

Dr. Marjolein van der Marck, senior onderzoeker en projectleider, Radboudumc Nijmegen

 

3. Werkt suiker op je zenuwen?

Autonome neuropathie kan de oorzaak zijn van maagklachten, incontinentie, een gestoorde zweetproductie en cardiovasculaire 'events'. Wist je dat? En hoe zit dat? Veel aandacht voor anatomie en fysiologie van diabetische neuropathie. Ken de risicofactoren van neuropathie en herken de klachten!
Ilse Herfst, huisarts en kaderhuisarts diabetes

 

4. OSAS... de volgende loot aan de CVR-stam?

Overweeg je wel eens de mogelijkheid van het obstructieve slaapapneu syndroom (OSAS)? Welke (cardiovasculaire) gezondheidsrisico's hangen samen met onbehandeld OSAS? Welke klachten horen daarbij? In deze workshop krijg je handvatten om het probleem OSAS boven water te krijgen.  

Roel Aleva, longarts

Friek Endlich, verpleegkundig consulent

Annelies Lucas, huisarts en medisch directeur Diagnostiek voor U

 

Middagworkshops (keuze 2 uit 3)

5. (H)erkenning van seksuele klachten

Wat is de invloed van een chronische aandoening (en van medicatie) op de intimiteit? Algemene seksuologische kennis in relatie tot chronische aandoeningen in jouw spreekuur is noodzakelijk om de klacht in kaart te brengen, bespreekbaar te maken (hoe dan?) en goede voorlichting te geven.

Thea van der Waart, huisarts en seksuoloog NVVS, FECSM

 

6. Bootcamp atherosclerose en atriumfibrilleren

Wat veroorzaakt nou precies een afsluiting van een vat? Wat zijn de gevolgen van endotheel dysfunctie, hoe ontstaat een ontstekingsreactie? En wat is de relatie met atriumfibrilleren? Cholesterolbeleid: wat is jouw advies en waarom? Hoe staat het met je kennis over atriumfibrilleren en antistollingsbeleid? In een hoog tempo frissen we je kennis weer op!

Aafke Snoeijen, huisarts en kaderhuisarts hart- en vaatziekten

 

7. De stille drinker

Wat gebeurt er fysiologisch bij patiënten die alcohol drinken en een chronische aandoening hebben. Hoe interpreteer je bloeduitslagen, gewichtsveranderingen en bloedsuikerschommelingen? Leer eerder de signalen te herkennen, ontdek hoe je ze bespreekbaar maakt en zorg dat je kennis goed is om zinvolle voorlichting en advies te geven.
Geert Smits, huisarts en kaderhuisarts hart- en vaatziekten

 

Plenaire afsluiting 

JUMP

Zonder te springen is deze afsluiter van de dag toch een echte oppepper! Kun jij voldoende bezig zijn met datgene waar je energie van krijgt? Inspireer en motiveer jezelf: wat ga je morgen veranderen!

Anna-Geertje van Eert, coach en trainer

 

Het POH-S Congres 2017 is mede mogelijk gemaakt door:
AstraZeneca BV,
Bayer Health Care, Boehringer Ingelheim, Chiesi,
Diagnostiek voor U, GlaxoSmithKline, Novo Nordisk, PAMM, Sandoz, Teva Nederland