POH-GGZ Jaarcongres


Datum:
n.o.t.k.
Tijdstip:
09.00-17.00 (ontvangst en registratie vanaf 09.00 uur)
Locatie:
Seats2meet (Strijp S), Torenallee 24, Apparatenfabriek, 5617 BD, Eindhoven
Accreditatie:
Accreditatie wordt aangevraagd voor POH-GGZ bij V&VN en NVvPO
Prijs:
€ 170,00
Inschrijven vóór:
z.s.m.

PROGRAMMA

09.00-09.30 uur Ontvangst

09.30-09.40 uur Welkom

09.40-10.30 uur Plenaire sessie
Hoe zit het juridisch?
Dagelijks hebben we, meestal onbewust, te maken met zaken als beroepsgeheim, behandelingsovereenkomsten en wilsbekwaamheid. Soms zijn wij er ons (pijnlijk) bewust van. 'Begeef ik me op glad ijs?', 'Wie is hier verantwoordelijk?', 'Kan ik de gegevens van Jeroen van 15 jaar wel aan zijn moeder doorgeven?', zijn dan vragen waarmee wij worstelen. Aan de hand van casuïstiek, uit het spreekuur van de POH-GGZ gegrepen, gaan we in op fabels en feiten.

Arie de Jong

 

10.30-11.30 uur Workshops ochtend 1e ronde (keuze 2 uit 3)
1. Praktische psychofarmacologie
Direct en indirect heb je als POH-GGZ veel te maken met het psychofarmacagebruik van jouw patiënten. Denk bijvoorbeeld aan antidepressiva, stemmingsstabilisatoren, antipsychotica en tranquillizers. Hoe zit het met jouw kennis over werking en bijwerkingen van psychofarmaca? Fris je kennis over farmacokinetiek op en (her)ken de indicatiestelling en effecten van de meest voorkomende psychofarmaca.

Mikkelou van de Loo

 

2. Het zijn net gewone mensen
Patiënten met een Ernstige Psychiatrische Aandoening (EPA) die al langere tijd stabiel zijn, worden steeds vaker terugverwezen naar de huisarts. De kans op een recidief blijft echter aanwezig en de mogelijke gevolgen voor de omgeving zijn vaak groot. Door het herstellen en bewaken van het psychisch evenwicht en het verbeteren van de lichamelijke gezondheid wordt de kans op een recidief verkleind. Wat heb je nodig om deze categorie patiënten en hun omgeving voldoende steun te geven om in balans te blijven? Waar moet je op letten en let je ook op KOPP-kinderen? Aan de hand van casuïstiek worden handvatten aangereikt voor een goede begeleiding.
Ingrid Houtman en Julia Machielsen

3. Oplossingsgericht werken
Oplossingsgericht werken beoogt samenwerking met de patiënt, die tenslotte zijn eigen situatie het best kent, om zo tot een goed werkende oplossing te komen die pragmatisch en realistisch is en aansluit bij de behoefte. Het is een respectvolle, kortdurende therapie die werkbare oplossingen oplevert. Klinkt goed, maar hoe doe je dit en wanneer juist niet? Wat zijn de uitgangspunten van oplossingsgericht werken? En hoe kun je deze werkwijze integreren in je werkwijze als POH-GGZ.

Sandra Hijnen


11.30-12.00 uur Koffiepauze
12.00-13.00 uur Workshops ochtend 2e ronde
13.00-14.00 uur Lunchpauze

14.00-15.15 uur Workshops middag 1e ronde (keuze 2 uit 3)

4. Ons brein is zo gek nog niet
Ondanks opzienbarende ontwikkelingen binnen het hersenonderzoek, blijft ons brein toch iets mystieks en iets ongrijpbaars. Hoe werken alle hersenonderdelen met elkaar samen en wat als dat fout gaat? Wat gebeurt er in de hersenen, met het zenuwstelsel en met de psyche bij een burn-out, depressie, psychose of ADHD?
Hans Manders

5. Alle dagen heel druk!?
Welke soorten ADHD zijn te onderscheiden? Hoe ziet de (niet-) medicamenteuze behandeling eruit? ADHD komt nogal eens voor in combinatie met andere psychische problemen. Kortom: de complexiteit van ADHD en de verschuivingen van de symptomen én problemen gedurende het leven vormen een uitdaging in het spreekuur van de POH-GGZ.

Sylvia van Manen

6. Angst: een klacht of een stoornis?
Geen controle over je lichaam, je gedachten, je gedrag of over je omgeving. Angst voor controleverlies. Wat zijn klachten en risicofactoren van angstproblemen? Hoe stel je deze vast in de eerstelijn? Wat kun jij doen en wanneer verwijs je door? Laat je in korte tijd krachtig bijpraten over angst en angststoornissen.

Leonie Nekeman

15.15-15.45 uur Pauze
15.45-17.00 uur Workshops middag 2e ronde

17.00-17.30 uur Gelegenheid tot napraten