Sandwichdagen GGZ


Datum:
donderdag 25 november 2021
Tijdstip:
09.00-16.30 uur (ontvangst vanaf 08.30 uur)
Locatie:
Seats2Meet Strijp-S, Torenallee 24, Eindhoven (Strijp-S)
Accreditatie:
6 punten (KNMG, VSR, NAPA, NVvPO en LV POH-GGZ)
Prijs:
€ 135,00

Corona maatregelen
Deze Sandwichdag vindt fysiek plaats. Wij volgen de actuele richtlijnen van de Rijksoverheid en vragen u om tijdens de bijeenkomst de huisregels in acht te nemen. Wij zorgen dat leren leuk blijft. Ook nu!

 

Programma

08.30 – 09.00 uur Ontvangst
09.00 – 09.15 uur Opening en welkom
09.15 – 10.00 uur Plenaire lezing

 

Het woud van de GGZ, vinden we door de bomen het bos nog
De juiste patiënt op de juiste plek?

Spreker volgt

 

10.00-11.00 uur | Workshopronde 1

 

Workshop 1 | Angst, dwang en paniek: je zult het maar hebben!

Terugkerende en hardnekkige angstige gedachten, impulsen of dwanghandelingen. Wanneer de klachten het dagelijks functioneren belemmeren, is hulp geboden. Hoe herkent u deze klachten eerder en sneller? Welke interventies zijn mogelijk, is medicatie een optie en wanneer verwijst u door?

Spreker volgt

 

Workshop 2 | Levensvragen en zingeving in de psychiatrie

Met welk verlies kan uw patiënt met een psychiatrische aandoening worstelen? Verlies van familie, vrienden, maatschappelijke positie, vrijheid en zelfstandigheid. Herken de pijn van dat verlies én de behoefte aan troost en verlangen. Wat vraagt u, wat kunt u zelf? Wanneer en naar wie stuurt u de patiënt door?

Beate Rose, geestelijk verzorger en Sicco Steenhuisen, kaderhuisarts GGZ

 

Workshop 3 | Verborgen verslavingen: van seks tot oxycodon
Verslaving is een groeiend probleem. Vaak gaat het gepaard met schaamte en schuldgevoel. Sommige patiënten met een verslaving zoeken zelf hulp bij u als huisarts. De meesten doen dit echter niet. Patiënten zullen zich bij u melden met andere klachten. Kleine aanwijzingen kunnen erop wijzen dat er mogelijk sprake is van een verslaving: u speelt een belangrijke rol in de vroege signalering. Ontvang concrete tips over de wijze waarop u het gesprek aan kunt gaan Bovendien ontvangt u informatie over de verschillende behandelvormen in de verslavingszorg.

Verslavingsarts Novadic Kentron en Annemarie der Kinderen, kaderhuisarts GGZ

 

11.00 – 11.30 uur | Pauze
11.30 – 12.30 uur | Workshopronde 2
12.30 – 13.15 uur | Lunchpauze
13.15 – 14.00 uur | Plenaire lezing

 

De verwarde man
Met een creatieve inkijk in de beleving van de "verwarde man" en zijn partner leert u onbevangen en onbevreesd te communiceren met iemand in een psychose. U krijgt concrete communicatietips en weet hoe u de naasten goed kunt begeleiden. Deze presentatie werd zeer goed beoordeeld op het symposium van PsyHAG in april jl. Toen online, nu live op locatie!
Jeroen Zwaal, ervaringsdeskundige en -onder meer- coach, trainer ervaringsdeskundigheid en kunstenaar en Aukje Kerkhof, zangeres, actrice en theatermaker

 

14.00 – 15.00 uur | Workshopronde 3

 

Workshop 4 | Als hechting en emotieregulatie niet vanzelf gaat
Hechting speelt een belangrijke rol in een gezonde psychologische ontwikkeling van het kind. Een veilige affectieve band biedt het jonge kind bescherming; onveilige hechting vergroot de kans op ontsporingen. Hechtingspatronen blijken tot op volwassen leeftijd van doorslaggevende betekenis in intieme relaties. Hechtingsstoornissen liggen vaak aan de basis van psychopathologie. Signalering van hechtingsproblemen kan veel leed voorkomen. Wat is 'normaal' en wat is 'afwijkend'? Welke mechanismes spelen hierbij een rol? Wat kunt u zelf doen en wat zijn de verwijsindicaties?

Oda Bauhuis, GZ-psycholoog, Registerpsycholoog Kind & Jeugd en Cognitief gedragstherapeut en Nadia Heinen, huisarts en stafarts KOH

 

Workshop 5 | Persoonlijkheidsstoornissen: wie kent ze niet?!
In de huisartsenpraktijk en in ons dagelijks leven hebben we regelmatig te maken met mensen met zogenaamd 'moeilijk gedrag'. Maar wanneer gaat het hier nu om karakter en wanneer hebben we het over een persoon met een persoonlijkheidsstoornis? Leer meer over kenmerken van de verschillende persoonlijkheidsstoornissen en over de theorie erachter. Hoe koestert u de behandelrelatie en blijft u de verbindende schakel tussen de verschillende hulpverleners?

Walther van Lieshout, hoofddocent psychodiagnostiek Psychotherapie RINO Zuid en Mijke van Gelderen, huisarts en aandachtshuisarts GGZ

 

Workshop 6 | In elke volwassene schuilt een kind
KOPP-kinderen lopen een groter risico om, vroeg of laat, ook zelf psychische problemen te krijgen dan kinderen van ouders zonder deze problematiek. Gelukkig krijgen niet alle KOPP-kinderen te maken met deze gevolgen: een groot deel groeit op zonder problemen. Het is dus zaak jeugdigen en gezinnen die wél een verhoogd risico lopen vroegtijdig op te sporen. Hoe maakt u met de ouder(s) met psychische problemen uw zorgen bespreekbaar, zonder dat er schuldgevoel of weerstand ontstaat? Wat is er nodig om toestemming van ouders te krijgen om aandacht te vragen voor het kind (en wanneer) en wie betrekt u hierbij?
Jan Wissink, psychotherapeut, gezinstherapeut en Solutions-Focused opleider en Hans Rutten, kaderhuisarts GGZ

 

Workshop 7 | ALK

Waarom ALK (Aanhoudende Lichamelijke Klachten) in plaats van SOLK? We presenteren een stapsgewijs model om de lichamelijke klachten van ALK-patiënten te onderzoeken, tot een gezamenlijk verklaringsmodel te komen en vervolgens haalbare behandelopties te formuleren met de patiënt. Wat betekent 'matched care' voor ALK-patiënten in de praktijk van de huisarts? En welk aanbod is er in de regio Eindhoven?

Wilbert van Rooij, psychiater GGzE en Marileen de Haas, kaderhuisarts GGZ

 

15.00 – 15.30 uur | Pauze
15.30 – 16.30 uur | Workshopronde 4
16.30 – 17.15 uur | Gelegenheid tot napraten