Sandwichdagen GGZ | Online


Datum:
n.o.t.k.
Tijdstip:
09.00-16.00 uur (login vanaf 08.30 uur)
Locatie:
Online
Accreditatie:
6 punten (KNMG, VSR, NAPA, NVvPO en LV POH-GGZ)
Prijs:
€ 135,00

Programma

08.30 – 09.00 uur Log alvast in
09.00 – 09.15 uur Opening en welkom

 

09.15 – 10.00 uur | Plenaire lezing: Het woud van de GGZ, vinden we door de bomen het bos nog

De juiste patiënt op de juiste plek?

Bas van Oosterhout, directeur behandelzaken GGzE

 

10.00-10.10 uur | Korte pauze

 

10.10 - 11.10 uur | Workshop: Suïcidaliteit in de praktijk van de huisarts

In 2020 pleegden in Nederland bijna 1.900 mensen zelfmoord. Dat is drie keer zo veel dan het aantal verkeersdoden in dat jaar. Bij jongeren is suïcidaliteit doodsoorzaak nummer 1. De helft van de mensen die door zelfmoord zijn overleden, hebben in de voorgaande maand hun huisarts bezocht. Hoe herkent u zelfmoordgedahcten bij een patiënt? Hoe gaat u daarover in gesprek en hoe kunt u de patiënt leiden naar de juiste hulpverlener?

Frank Koolen, Psychiater GGzE

 

11.10 - 11.20 uur | Korte pauze

 

11.20 - 12.20 uur | Workshop: Angst, dwang en paniek: je zult het maar hebben!

Terugkerende en hardnekkige angstige gedachten, impulsen of dwanghandelingen. Wanneer de klachten het dagelijks functioneren belemmeren, is hulp geboden. Hoe herkent u deze klachten eerder en sneller? Welke interventies zijn mogelijk, is medicatie een optie en wanneer verwijst u door?

Mennno Oosterhoff, psychiater en Evy Herremans, kaderhuisarts GGZ en aios psychiatrie

 

12.20 – 12.50 uur | Lunchpauze

 

12.50 - 13.40 uur | Plenaire lezing: De verwarde man

Met een creatieve inkijk in de beleving van de "verwarde man" en zijn partner leert u onbevangen en onbevreesd te communiceren met iemand in een psychose. U krijgt concrete communicatietips en weet hoe u de naasten goed kunt begeleiden. Deze presentatie werd zeer goed beoordeeld op het symposium van PsyHAG in april jl. Toen online, nu live op locatie!

Jeroen Zwaal, ervaringsdeskundige en -onder meer- coach, trainer ervaringsdeskundigheid en kunstenaar en Aukje Kerkhof, zangeres, actrice en theatermaker.

 

13.40 – 13.50 uur | Korte pauze

 

13.50 - 14.50 uur | Workshop: Als hechting en emotieregulatie niet vanzelf gaat
Hechting speelt een belangrijke rol in een gezonde psychologische ontwikkeling van het kind. Een veilige affectieve band biedt het jonge kind bescherming; onveilige hechting vergroot de kans op ontsporingen. Hechtingspatronen blijken tot op volwassen leeftijd van doorslaggevende betekenis in intieme relaties. Hechtingsstoornissen liggen vaak aan de basis van psychopathologie. Signalering van hechtingsproblemen kan veel leed voorkomen. Wat is 'normaal' en wat is 'afwijkend'? Welke mechanismes spelen hierbij een rol? Wat kunt u zelf doen en wat zijn de verwijsindicaties?

Oda Bauhuis, GZ-psycholoog, Registerpsycholoog Kind & Jeugd en Cognitief gedragstherapeut en Nadia Heinen, huisarts en stafarts KOH

 

14.50 - 15.00 uur | Korte pauze

 

15.00 - 16.00 uur | Workshop: Persoonlijkheidsstoornissen: wie kent ze niet?!
In de huisartsenpraktijk en in ons dagelijks leven hebben we regelmatig te maken met mensen met zogenaamd 'moeilijk gedrag'. Maar wanneer gaat het hier nu om karakter en wanneer hebben we het over een persoon met een persoonlijkheidsstoornis? Leer meer over kenmerken van de verschillende persoonlijkheidsstoornissen en over de theorie erachter. Hoe koestert u de behandelrelatie en blijft u de verbindende schakel tussen de verschillende hulpverleners?

Walther van Lieshout, hoofddocent psychodiagnostiek Psychotherapie RINO Zuid en Mijke van Gelderen, huisarts en aandachtshuisarts GGZ