Gezamenlijke scholing | Psychiatrie in de huisartsenpraktijk


Datum:
n.o.t.k.
Tijdstip:
17.45-22.00 uur (ontvangst vanaf 17.00 uur)
Locatie:
Catharina Ziekenhuis, Michelangelolaan 2, 5623 EJ, Eindhoven
Accreditatie:
3 punten (bij NVvPO, V&VN en LV POH-GGZ)
Prijs:
€ 110,00

Psychiatrie in de huisartsenpraktijk
Deze nascholing is op maat gemaakt voor u en uw collega's om te leren van en aandacht te vragen voor mensen met een psychiatrische aandoening. Met de druk op de GGZ bezoeken ze steeds vaker de huisartsenpraktijk. U leert over de nieuwe Wet verplichte ggz, het bewaken van uw eigen grenzen, wat er zo fout kan gaan in de hersenen en over het onzichtbaar lijden. Deze gezamenlijke scholing, voor de hele praktijk, is meer dan de moeite waard en wilt u niet missen.

 

17.00 – 17.45 uur | Ontvangst en registratie

 

17.45 – 18.00 uur | Van Bopz naar Wvggz

Per 1 januari 2020 wordt de Wet Bopz opgevolgd door de Wet verplichte ggz (Wvggz). Wat betekent deze nieuwe wet voor de huisartsenpraktijk? Wist u bijvoorbeeld al dat verplichte zorg dan ook toegepast kan worden in de thuissituatie? Laat u hierover kort en krachtig bijpraten.

 

18.00 – 19.00 uur | Omgaan met moeilijke mensen
Mensen met een persoonlijkheidsstoornis kunnen ingewikkeld zijn in de omgang en vragen veel van uw energie. Wat doet dit met u en hoe kunt u uw grenzen bewaken, zonder de patiënt tekort te doen? In deze theatrale voorstelling met herkenbare scenes gaan we op zoek naar antwoorden met een positieve lading: ten gunste van de hulpverlener én patiënt.
Door huisartsen en doktersassistente van HoutenBeenTheater

 

19.00 – 19.45 uur | Dinerbuffet

 

19.45 – 20.30 uur | De wonderlijke werking van de hersenen
De grens tussen normaal en abnormaal, tussen waan en werkelijkheid is soms heel dun. Wist u dat hallucineren veel gewoner is dan we denken? Het psychologische proces waardoor hallucinaties worden veroorzaakt, komt bij iedereen voor. Hoe kan het dan psychisch toch zo fout gaan? Waarom ontwikkelt de één wel een psychose en de ander niet? Een lezing over de wonderlijke werking van de hersenen en over de misverstanden van psychische aandoeningen.
Geerdt Magiels, bioloog, auteur en maakt deel uit van Het Mis Verstand, een non-profitorganisatie die is opgezet om de misverstanden en vooroordelen rond psychiatrische stoornissen te bestrijden.

 

20.30 – 20.45 uur | Korte pauze

 

20.45 – 21.30 uur | Ingewikkeld
Sven is een echtgenoot, een vader en een kunstenaar. En hij worstelt met een bipolaire en schizo-affectieve stoornis, waardoor hij lange psychoses heeft gekend. Sven is een voorbeeld van hoe iemand met een ernstige aandoening toch goed kan functioneren en een normaal leven kan opbouwen. Zo lijkt althans, want psychisch leed is niet altijd te zien. Daarom vertelt Sven zijn verhaal over hoe de waanzin kan razen in lichaam en geest van iemand zoals u en Sven. Naast alle psychotherapie en psychofarmacologie zijn Sven en Christelle ook altijd goed begeleid door hun huisartsenpraktijk. Wat u hiervan kunt leren? Luister zelf naar hun verhaal, zonder (voor)oordeel.
Unik-ID (Sven) en Christelle de Nil