Congres GGZ in de huisartsenpraktijk


Datum:
n.o.t.k.
Tijdstip:
9.15-17.00 (ontvangst en registratie vanaf 8.30 uur)
Locatie:
Seats2Meet (Strijp-S), Torenallee 24, 5617 BD, Eindhoven
Accreditatie:
6 punten (wordt aangevraagd bij LV POH-GGZ, NVvPO en V&VN)
Prijs:
€ 180,00
Inschrijven vóór:
z.s.m.

08.30 - 09.15 uur | Ontvangst en registratie
09.15 - 09.25 uur | Opening en inleiding

09.25 - 10.00 uur | Plenaire lezing: Trends in de GGZ
Bauke Koekkoek, verpleegkundig specialist en lector Psychiatrische Zorg, neemt ons mee in de ontwikkelingen binnen de GGZ.

 

OCHTENDWORKSHOPS (keuze 2 uit 4)
10.05 - 11.15 uur | Workshopronde 1

1. Licht op het levenspad
Autisme in verschillende levensfasen: veranderingen in werk, relatie of wonen kunnen voor mensen met autisme leiden tot stress, somatische klachten of andere problemen. Herken eerder vaak voorkomende klachten en problemen die per levensfase kunnen optreden bij mensen met autisme. Wat kunt u op maat bieden en wanneer verwijst u?
Jan-Pieter Teunisse, lector levensloopbegeleiding bij autisme

2. Hocus Pocus Focus
Hoe doet u dat nu, een goed en gestructureerd consult voeren met twee of meer mensen in uw spreekkamer? Zodat iedereen zich gehoord voelt en u voldoende informatie heeft over de klachten, contextuele factoren en verwachtingen? En dat het consult ook nog binnen de gereserveerde tijd blijft. Een uitdaging waarmee we in deze workshop aan de slag gaan.
Paul Ram, huisarts en huisartsopleider

 

3. Eerste hulp bij hechting
We frissen uw kennis op over hechting, hechtingsstijlen en hoe u gestoorde hechting bij volwassenen eerder herkent. Wat benoemt u tijdens het gesprek met een patiënt nu wel of niet? Welke psycho-educatie kunt u geven?
Judith Vergouwen, kind en jeugd GZ psycholoog

 

4. Bijzonder gewoon
Of is het obsessief compulsief? Terugkerende en hardnekkige gedachten, impulsen of voorstellingen (obsessies) of dwanghandelingen. Hoe herkent u deze klachten eerder en sneller? Wat kunt u doen om erger te voorkomen? Welke interventies zijn mogelijk, is medicatie een optie en wanneer verwijst u door?
Guido Wetzer, psychiater

11.15 - 11.40 uur | Koffiepauze
11.40 - 12.50 uur | Workshopronde 2
12.50 - 13.40 uur | Lunchpauze

 

MIDDAGWORKSHOPS (keuze 2 uit 4)
13.40 - 14.50 uur | Workshopronde 3

5. Pijn in de buik
Fysiologische veranderingen bij psychische klachten. Wat gebeurt er in het lijf bij psychische klachten? Denk bijvoorbeeld aan stresshormonen maar ook aan de ontregeling van de darmen en het immuunsysteem. Verstoringen tussen darm en het brein en omgekeerd worden steeds vaker onderzocht en (h)erkend bij zowel chronische ontstekingsreacties als bij mentale aandoeningen zoals depressie en autisme.
Aletta Kraneveld, farmacoloog

6. Eigen wijsheid
Krijg meer grip en begrip voor mensen met een licht verstandelijke beperking die kwetsbaar zijn voor psychische aandoeningen. Ze worden vaak overvraagd en krijgen niet altijd de zorg die ze nodig hebben. Signaleer en herken deze groep tijdig. Stel vragen die uw patiënt begrijpt en die u voldoende informatie geven over de mate waarin de beperking een rol speelt. U maakt kennis met de korte screeningslijst SCIL.
Martijn Vos, GZ psycholoog en Gijs Cuppen, casemanager

7. De weegschaal uit balans
Patiënten met eetproblemen ziet u niet dagelijks in de spreekkamer. Het is belangrijk om deze problemen zo snel mogelijk op te sporen om erger te voorkomen. Vroegsignalering telt. Welke psychologische en lichamelijke kenmerken zijn belangrijk om op te merken en wat kunt u doen? U krijgt antwoord op uw vragen en de nieuwe Zorgstandaard Eetstoornissen komt aan bod.
Mirjam Lammers, klinisch psycholoog-psychotherapeut

 

8. Tussen twee vuren
Het is lastig om kinderen te bevrijden uit klemsituaties bij complexe scheidingen. Zeker als de strijd al langer bestaat. Met de oplossingsgerichte benadering kunt u deze situaties op een respectvolle wijze benaderen. In deze workshop leert u welke condities u kunt scheppen, krijgt u tips om vragen goed te verhelderen en leert u meer over de educatie die u kunt geven.
Jan Wissink, psychotherapeut-gezinstherapeut


14.50 - 15.10 uur | Pauze
15.10 - 16.20 uur | Workshopronde 4
16.20 - 17.00 uur | Afsluiting met een drankje

 


Mede mogelijk gemaakt door:

DvU

Landelijke Vereniging POH-GGZ

Vaktherapie: doen, ervaren, effect

VGCt