Practicum: anatomisch snijcollege van het hart

18.00 - 20.00 (ontvangst met een lichte maaltijd vanaf 17.30 uur)
Skillslab Catharina Ziekenhuis, Michelangelolaan 2, 5623 EJ, Eindhoven
2 (alleen voor huisartsen)

Tijdens dit practicum neemt u het hart eens letterlijk onder handen. U gaat de bouw en functie van het hart bestuderen door het zelfstandig ontleden van een varkenshart.Het varkenshart is immers vergelijkbaar met dat van de mens en net zo groot. Tijdens dit snijcollege zal een theoretische inleiding worden gevolgd door het praktisch gedeelte waarbij u het hart gaat ontleden van alle structuren (die macroscopisch zichtbaar zijn). U krijgt hierdoor een driedimensionaal beeld van het hart.

Na dit snijcollege heeft u meer inzicht verkregen op de samenhang tussen structuur en functie van het hart en in de relatie tussen fysiologische veranderingen en morfologische adaptaties van het hart.  Er zal bijvoorbeeld worden ingegaan op de verschillende adaptaties van het hart die plaatsvinden na bijvoorbeeld een myocardinfarct of bij hartfalen.

Specifiek komen aan de orde:

• de anatomische bouw van het hart (normaal en pathologie)
  • het prikkelgeleidingssysteem en de relatie met ECG, hartritmestoornissen en  pacemakers
  • het pathologische hart, zoals:
    - tekenen/gevolgen van atherosclerose
    - voorbeelden van collateraalvorming in het myocard
    - gevolgen van myocardinfarcten
    - adaptaties bij verschillende vormen van hartfalen, gedilateerd hart, cardiomyopathie
    - extreme voorbeelden, bijv. septum-/wandrupturen, pericarditis