GGZ-Jeugd | 'Pubers: mij'n zorg!'


Datum:
n.o.t.k.
Tijdstip:
09.00-17.30 uur (ontvangst en registratie vanaf 8.30 uur)
Locatie:
Seats2Meet (Strijp S), Torenallee 24, Apparatenfabriek, 5617 BD , Eindhoven
Accreditatie:
7 punten
Prijs:
€ 250,00 | Geen abonnementhouder, VS/PA
€ 0,00 | Abonnementhouder
€ 250,00 | Jeugdartsen
Inschrijven vóór:
zo spoedig mogelijk

Sandwichdagen GGZ-Jeugd | 'Pubers: mij'n zorg!'

Voor huisartsen en jeugdartsen samen!

 

Dat pubers puberen is heel normaal en onvermijdelijk. Dat is een geruststellende gedachte voor pubers zelf, ouders en voor de hulpverleners, die betrokken kunnen raken. Het is ook goed om ons te realiseren dat de adolescenten niet alleen een periode van problemen is, maar ook een van unieke mogelijkheden: exploratief gedrag is nodig om volwassen te worden.

 

Maar als je als ouder in één van de eindeloze en vruchteloze discussies verwikkeld bent, of als huisarts door ouders geraadpleegd wordt....  Wat is normaal en wanneer moet je je echt zorgen maken? Bij eetproblemen, seksuele escapades, gamen, druk gedrag... Hoe valt dit soms zo lastige gedrag te verklaren uit de neurobiologische ontwikkeling? Waarin kunnen huisarts en jeugdartsen elkaar vinden? En wat kun jijzelf doen en wat de POH-GGZ?

 

Een interessante en leuke scholingsdag voor en door huisartsen uit de regio met ondersteuning van regionale jeugdartsen, die ook van harte welkom zijn!

 

Welkom namens de voorbereidingscommissie: Mijke van Gelderen, Annekien Jongbloet, Judith Neijssen, Marijke Nelissen, Jos van der Sande, Inge Tissen, Carin Westphal en Thea Toemen, huisarts, stafarts Stichting KOH

 

PROGRAMMA

09.00-10.00 uur | Plenair

 

Welkom

Thea Toemen, huisarts, stafarts Stichting KOH

 

Het puberbrein (plenair) | De ontwikkeling van ons brein in beeld

Wat 'zie' je bijvoorbeeld bij vroeg alcoholgebruik? Wat is het verschil bij meisjes en bij jongens? Een interessante presentatie met veel weetjes over het brein van onze pubers.

Hans Manders, huisarts

 

OCHTENDWORKSHOPS (u volgt beide workshops)
10.00-11.15 uur | Workshopronde 1

 

1. Het maakbare kind

Recent verschenen twee richtlijnen over ADHD met daarin een duidelijk rol voor de huisarts. Goede zorg verlenen betekent ook dat we onze patiënten niet tekort doen. Dus diagnostiek doen bij en hulp bieden aan kinderen waar nodig. Maar werkt diagnostiek bij en door de huisarts niet drempelverlagend zodat we ook vraag creëren? Hebben wij wel voldoende kennis in huis hiervoor? Kunnen we een dergelijke taak er nog wel bij hebben? Zijn deze richtlijnen facultatief? Of 'moeten' we nu?

Het gaat om vragen als: Wat is normaal? Wat is afwijkend gedrag? Hoe ver moet een individu zich aanpassen aan de samenleving? Hoeveel ruimte gunnen we elkaar (een kind) om af te wijken?

Wij zullen ons dus hierover een mening moeten vormen alvorens ermee aan de slag te gaan. Aan de hand van casuïstiek willen wij met u hierover in discussie!

Marijke Nelissen, huisarts en Dick Walstock, huisarts

 

2. De zeven sloten van de puberteit

Een puber die dagelijks tot 2.00 uur 's nachts appt? Vier uur gamen op een dag? Leugentje om eigen bestwil of is er toch meer aan de hand? Energiedrankjes in plaats van ontbijt? Dagelijks een blowtje voor het slapen gaan?  Wat is nog "normaal" grenzen verkennen en wanneer dreigt het problematisch te worden?  We weten dat de puberteit voor het individu een belangrijke tijd is voor zijn eigenheid. Als huisarts is het goed om op de hoogte te zijn van huidige trends in puberland. Door beter te weten wat er speelt bij onze oudere tieners, kan er ook meer maatwerk geleverd worden bij (dreigende) problemen. Een jeugdpsycholoog en een medewerker van Novadic Kentron vertellen hun ervaringen van "de jeugd van tegenwoordig"....Doe er uw voordeel mee!

Annekien Jongbloet, huisarts, Mieke Slenders, GZ-psycholoog, kinder en jeugdpsycholoog en Charles Dorpmans, Novadic Kentron Jeugd

 

11.15-11.45 uur | Koffiepauze

11.45-13.00 uur | Workshopronde 2

13.00-14.00 uur | Lunchpauze

14.00-14.30 uur | Plenair

 

Juridische valkuilen bij samengestelde en eenouder gezinnen

Kind van 11 jaar, ouders gescheiden, moeder wil hulp... Wat mag vader vinden en/of doen? Weet u het precies? Antwoord op deze en vele andere vragen.
Arie de Jong, huisarts en jurist

 

MIDDAGWORKSHOPS (keuze 2 uit 3)

14.30-15.45 uur | Workshopronde 1

 

3. De 'rooie oortjes' van de spreekkamer

Seks bespreken met tieners is vaak een lastige klus. Zowel bij de huisarts als de patiënt bestaat een drempel om intieme details bespreekbaar te maken. Een puber bespreekt niet vaak uit zichzelf problemen op seksueel gebied. Toch speelt seksuele gezondheid in de ontwikkeling naar volwassenheid een enorm belangrijke rol. Hoe en wanneer bespreek ik seks met een 13-jarige? Moet ik dit überhaupt bespreken? Welke rol speelt jouw eigen referentiekader? Is dit gedrag normaal op deze leeftijd? Zijn er grote cultuurverschillen en is er een andere benaderingswijze noodzakelijk?

Kortom: een interactieve workshop gericht op het gezonde gedrag en het bevorderen van de seksuele gezondheid. De meeste mensen vinden seks namelijk erg leuk, dit geldt ook voor onze tieners...

Jos van der Sande, huisarts en Ad Stokmans, huisarts en seksuoloog

 

4. Eetstoornissen

"Mijn puber eet haast niets meer. Moet ik me zorgen maken?"  Wat nu? Na deze workshop weet u wanneer er sprake is van een eetprobleem en wat u  aan ouders en jongeren kunt adviseren. U kunt meer doen dan u denkt. Ook weet u de verwijsmogelijkheden in de regio en hoort u welke behandelingen de jongeren en hun familie daar kunnen krijgen.

Carin Westphal, huisarts, Loes Wientjens, Psychiater Kind en Jeugd, Ilja Otjens, Sociotherapeut en Michelle Davies, GZ psycholoog

 

5. Wat kan de POH GGZ jeugd voor uw praktijk betekenen?

De huisartspraktijk is een goede vindplaats voor opvoedings- en gedragsproblemen. Om deze verder in kaart te brengen is tijd nodig. Daarbij kan een POH GGZ jeugd de huisarts ondersteunen.

In onze regio wordt door meerdere zorggroepen ervaring opgedaan met het inzetten van een POH GGZ jeugd. Wat is normaal? Wat behoeft verdere zorg?'In deze workshop vertelt een POH GGZ jeugd wat ze allemaal wel en ook niet doet en wat de meerwaarde van deze nieuwe professional voor uw praktijk kan zijn.

Mijke van Gelderen, huisarts en Myrte Verhagen, POH-GGZ Jeugd

 

15.45-16.15 uur | Theepauze

16.15-17.30 uur | Workshopronde 2

 

Dit congres wordt mede mogelijk gemaakt door:

Astra Zeneca - Diagnostiek voor U - Pfizer - Teva Nederland - Stichting PAMM