Themanascholing 'De buik' | Online


Datum:
n.o.t.k.
Tijdstip:
18.45 - 21.00 uur (inloggen vanaf 18.30 uur)
Locatie:
Online
Accreditatie:
2 punten (CADD)
Prijs:
€ 75,00

KOH biedt in het voorjaar van 2022 twee online themanascholingen voor doktersassistenten aan. U volgt per avond twee interactieve workshops over 'Het hoofd' of 'De buik' en ontvangt hiervoor 2 accreditatiepunten. Wilt u beide avonden aansluiten? Dat kan natuurlijk! U ontvangt dan in totaal 4 accreditatiepunten. De themanascholing over 'KNO en het rode oog' is op 22 maart 2022.

 

1. De acute buik
U krijgt dagelijks patiënten met buikpijn aan de telefoon. Wanneer gaat het om acute buikpijn? Welke vragen stelt u om daar achter te komen? Maakt u een afspraak of kan het nog even wachten? En als het gaat om een snijdende, scheurende pijn? Wanneer is het levensbedreigend? U leert wat u moet vragen om buikpijn van een acute buik te onderscheiden en de alarmsymptomen te herkennen.

 

2. Prikkelbare darmsyndroom
Buikkrampen, opgezet gevoel in de buik of obstipatie kunnen wijzen op het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Zeker als de klachten vaak lange tijd bestaan, er geen oorzaak is en de behandeling vaak geruststelling is. Toch bellen patiënten regelmatig omdat de klachten met regelmaat terugkeren. Wat vraagt u, welk advies geeft u en wanneer is een afspraak nodig? En hoe onderscheidt u PDS van ziekten als Crohn, colitis ulcerosa, coeliakie of een maligniteit?
Docent: Tom de Bont, huisarts