DA congres 'De huid' | Eindhoven


Datum:
n.o.t.k.
Tijdstip:
09.30-16.15 uur (ontvangst vanaf 09.00 uur)
Locatie:
Seats2Meet, Torenallee 24, Eindhoven (Strijp-s)
Accreditatie:
5 punten
Prijs:
€ 175,00

09.00 – 09.30 uur | Ontvangst en registratie
09.30 – 09.40 uur | Opening en inleiding

 

09.40 – 10.20 uur | Plenaire lezing

Behandeltechnieken bij dermatologische afwijkingen

Laseren, smeren, snijden, bevriezen, spuiten en slikken. Welke behandeltechniek is geschikt voor welke huidaandoening?

Astrid Kuijpers, Dermatoloog

 

10.20 – 11.20 uur | Workshopronde 1 (kies 2 uit 3)

 

1. Traumatische wonden en bijtwonden
Welke wondreiniging wordt geadviseerd? Hoe lang moeten hechtingen blijven zitten? Voor het gelaat geldt een ander beleid dan voor hechtingen op de rug. Welke adviezen geeft u mee na een wondbehandeling? Wanneer wordt antibiotica ingezet en welke? Tetanusvaccinatie, hoe zit het ook al weer?

Karin Timm en Erna Vrijland, Verpleegkundig Specialisten

 

2. Bacteriële- en herpesinfecties van de huid
Krentenbaard, wondroos, gordelroos, steenpuisten en acne: huidinfecties komen veel voor. In deze workshop leert u welke voorlichting en zelfzorgadviezen u hierbij kunt geven. U bent op de hoogte van de mogelijkheden en indicaties voor lokale en orale behandeling en kent de hygiëne adviezen.

Sandra Erkens-Hulshof, arts-microbioloog en huisarts in opleiding

 

3. Vlekjes, plekjes en etnische dermatologie
U krijgt regelmatig de vraag "moet ik met dit plekje naar de huisarts?". Moeder-, pigment- of ouderdomsvlekken, wratten of schurft, wat is normaal en wat niet? Waar moet u alert op zijn? Daarnaast is geen huid hetzelfde. In de lichte huid presenteren huidziekten zich anders dan in de donkere huid. Wat betekent dat voor de behandeling?

Maartje Spit, Verpleegkundig Specialist

 

11.20 – 11.45 uur | Pauze

11.45 – 12.45 uur | Workshopronde 2 (kies 2 uit 3)
12.45 – 13.30 uur | Lunch
13.30 – 14.30 uur | Workshopronde 3 (kies 2 uit 4)

 

4. Allergische reacties van de huid
Het komt steeds meer voor, op allerlei plekken op het lichaam. Het kan soms gepaard gaan met heftige klachten en huiduitslag. Hoe handelt u bij patiënten die een forse reactie hebben op een wespensteek of zonneallergie? Maakt u een afspraak of geeft u een zelfzorgadvies? En als iemand afwijkend reageert op medicatie? Hoe reageert u?

Chris Tomee, Internist-allergoloog

 

5. Hoofdhuid
Psoriasis, eczeem, schimmel, ontstoken talgcysten, luizen, overmatige haaruitval of kale plekken. Patiënten bellen met uiteenlopende klachten over de hoofdhuid. U leert u hoe de verschillende aandoeningen er uit zien en welke zelfzorgadviezen u kunt geven.

Daniël van Hezik en Mehmet Demirbas, ANIOS Dermatologie

 

6. Oedeem
Vragen over dikke benen en voeten door oedeem komen regelmatig voor in de huisartsenpraktijk. Soms moet er snel gehandeld worden, zoals bij een trombosebeen. Weet u onderscheid te maken in 'oedeem waar spoed vereist is' en 'oedeem zonder spoed'? Welke vragen zijn van belang? Wanneer moet er gezwachteld worden? U oefent het compressief zwachtelen en leert welke adviezen hierbij horen.

Liset Veldhuizen en Anca van Gestel, wondconsulenten

 

7. Anale en vaginale afwijkingen
Bloed bij de ontlasting, jeuk, pijn rond de anus, wormpjes of winderigheid. Vaak lastige en ook gênante klachten om te bespreken, zowel voor u als de patiënt. Toch is goed triëren belangrijk. En wat te doen als u wratjes of enkele witte plekjes op de schaamlippen ziet met het maken van een uitstrijkje? Soms is een afspraak nodig bij de huisarts, soms kunt u een zelfzorgadvies geven. We zetten het voor u op een rij.

Othon Eijsbouts, huisarts

 

14.30 – 14.45 uur | Pauze
14.45 – 15.45 uur | Workshopronde 4 (kies 2 uit 4)
15.45 – 16.15 uur | Gelegenheid tot napraten

 

Deze nascholing is mede mogelijk gemaakt door:

BiologiQ