DA Congres | Wie voor de jeugd zorgt, zorgt voor de toekomst

09.00-17.00 uur
Seats2Meet , Torenallee 24, de Apparatenfabriek, 5617 BD, Eindhoven (Strijp-S)
5 accreditatiepunten zijn toegekend
Aantal deelnemers:
Maximaal 240 personen

Wie voor de jeugd zorgt, zorgt voor de toekomst!

Het jaarlijks congres voor doktersassistenten van de Stichting KOH heeft het kind en de jeugd als centrale thema. Met dit congres willen we verdieping bieden aan het dagelijkse werk van doktersassistenten in de huisartsenpraktijk.

We besteden aandacht aan veel voorkomende vragen aan de assistente over het jonge kind met vlekjes, koorts, jeuk.  En aan de puber die wil experimenteren met nieuw gedrag en hierbij graag de grenzen opzoekt. Wat is nog normaal puberaal gedrag als we het hebben over drugs, alcohol, seks en gamen? En wanneer moeten we ons zorgen gaan maken? En waar kunnen we dan terecht? Hoe kunnen we, samen met andere hulpverleners,  zorgen voor een waardevolle toekomst?

09.30 - 10.15 uur | Opening plenair

"Kind in de knel"

10.15 - 11.15 uur | Workshops ochtend ronde 1

1. Vlekjes en koorts... wat moet ik doen?

Hoe zit het ook al weer bij waterpokken, vijfde en zesde ziekte, roodvonk, rode hond? Mogen kinderen met waterpokken gewoon naar school? Welke vlekjes zijn verdacht en moeten zeker gezien worden door de huisarts?

2. Ben je (al) aan het seksen?

Met welke vragen over seksualiteit komen pubers bij de huisarts? Wat is 'normaal' puberaal gedrag? Welke culturele verschillen zie je in de seksuele opvoeding? En wanneer moeten we ons zorgen gaan maken?

3. Acute psychiatrie

Wat is een crisis? Wanneer is het iets voor de crisisdienst en hoe werkt die? Wat zegt de wet? Wat is een psychose en welke alarmsignalen kun je als doktersassistente herkennen?

4. 't Jeukt, is rood of kapot: huidproblemen bij kinderen

Mogen kinderen met krentenbaard naar de crèche? Wat is de relatie tussen eczeem en allergie? Mogen kinderen met eczeem alles eten? Hoe herken ik een schimmelinfectie?

11.15 - 11.45 uur | Koffiepauze

11.45 - 12.45 uur | Workshops ochtend ronde 2

12.45 - 13.45 uur | Lunchpauze

13.45 - 14.45 uur | Workshops middag ronde 1

5. De POH-GGZ Jeugd werkt in onze praktijk

De huisartspraktijk is een goede vindplaats voor opvoedings- en gedragsproblemen. Om deze verder in kaart te brengen is tijd nodig. Daarbij kan een POH GGZ jeugd de huisarts ondersteunen.

Wat is normaal? Wat behoeft verdere zorg? In deze workshop vertelt een POH GGZ jeugd wat ze allemaal wel en ook niet doet, welke kinderen bij haar komen en wat de meerwaarde van deze nieuwe professional kan zijn.

6. De 7 sloten van de puberteit

Vier uur gamen per dag, is dat normaal? Wanneer wordt teveel gamen zorgelijk? En een puber die dagelijks tot 2 uur 's nachts appt?

Dikwijls verschijnen er in het nieuws berichten over pesten via facebook. Welke valkuilen komen er om de hoek kijken bij het gebruik van social media?

7. Praktische tools bij een taalstoornis of autisme

Welke communicatieproblemen ervaren mensen met een taalstoornis of autisme in het contact met de huisartsenpraktijk? Welke aandachtspunten zijn van belang in de omgang met deze patiënten?  Hoe kan een App met communicatieve tips het gesprek ondersteunen?

8. Middelenmisbruik

Welke verslavende middelen zijn momenteel zeer geliefd onder jongeren? Wat zijn mogelijke effecten op het brein van pubers? Waarom kan regelmatig XTC gebruik leiden tot angst- en paniekaanvallen? Welke signalen zijn van belang voor de doktersassistente?

14.45 - 15.15 uur | Koffiepauze

15.15 - 16.15 uur | Workshops middag ronde 2

16.15 uur | Gelegenheid tot napraten

N.B. Je kiest twee workshops uit het ochtendprogramma en twee workshops uit het middagprogramma. Je volgt totaal  4 workshops gedurende de dag. Tijdens het aanmeldproces kun je jouw keuze voor de workshops doorgeven. Welkom!

Dit congres wordt mede mogelijk gemaakt door:

Diagnostiek voor U - NHG Praktijkaccreditering - Stichting PAMM